Categorised | Columns

Orang LGBT dan orang mahu keluar Islam dalam masyarakat Islam

MINGGU lepas, saya telah menulis tentang bagaimana hak asasi manusia tidak bertertentangan dengan Islam. Saya juga menyatakan mahu meneruskan perbincangan dengan isu hak kebebasan bersuara dan berekspresi, keadilan gender, hak kebebasan beragama dan hak orang-orang lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT) dari didiskriminasi dan diperlakukan kekerasan.

Namun, oleh kerana ruang yang terhad, mungkin kali ini saya tumpukan perbincangan pada isu LGBT dan hak kebebasan beragama saja dulu.

Saya ingin membincangkan apakah tuntutan supaya orang-orang LGBT tidak didiskriminasi dan dilindungi oleh negara dari sebarang keganasan merupakan sesuatu yang bertentangan dengan Islam? Begitu juga, apakah dengan menghalang dan menjatuhkan hukuman keras pada orang yang mahu keluar Islam akan menunjukkan keindahan Islam di mata dunia?

Orang LGBT mungkin ada di kalangan keluarga atau teman-taman anda (sxc.hu)

Orang LGBT mungkin ada di kalangan keluarga atau teman-taman anda (sxc.hu)

LGBT dalam masyarakat Islam

Sama ada anda suka atau tidak, orang-orang LGBT memang ada di Malaysia dan mereka juga rakyat biasa seperti anda. Malahan, sama ada anda ketahui atau tidak, mahu mengakui atau tidak, kemungkin ada di kalangan ahli keluarga atau teman-teman anda yang juga LGBT.

Soalannya ialah, apa yang anda mahu lakukan pada mereka? Apakah anda mahu mereka semua dipukul, disebat, ditangkap, dipenjarakan atau didenda setiap hari?

Saya ingin merujuk terlebih dahulu pada prinsip asas dalam Islam, iaitu jika seseorang berniat untuk berbuat baik, maka dia sudah dapat pahala, walaupun belum tentu dia akan melakukan perbuatan baik itu. Akan tetapi, jika seseorang berniat untuk membuat sesuatu yang tidak baik, dia tidak akan mendapat dosa selagi dia tidak melakukan perbuatan salah itu. Maka, niat atau perasaan tidak akan dihukum sama ada dari segi dosa, atau hukuman undang-undang negara. Hanya perbuatan salah yang telah dilakukan saja yang boleh dihukum.

Maka, jika seseorang punya perasan atau rasa cinta pada sesama jenis, secara hukumnya, dia tidak boleh dikenakan sebarang hukuman kerana dia tidak melakukan sebarang perbuatan (secara fizikal) yang salah. Apatah lagi, perasaan cinta pada seseorang bukanlah sesuatu yang boleh dipaksa. Jangankan negara, malah emak bapak sendiri pun tidak boleh kawal dan menentukan anak-anaknya boleh jatuh cinta pada siapa.

(Wiki commons)

(Wiki commons)

Seperti yang diutarakan di artikel saya minggu lepas, Islam punya prinsip yang sangat penting iaitu jaminan hak privasi. Dalam isu zina, sebenarnya sangat sukar malah hampir mustahil untuk mensabitkan seseorang dengan kesalahan zina. Jika menurut hukum Islam, pihak yang menuduh perlu mengemukakan empat orang saksi.

Maka, jika hubungan seksual berlaku di dalam rumah, samada heteroseksual atau homoseksual, dan jika jabatan agama menghormati hak privasi yang dijamin oleh Islam dan tidak menyerbu masuk, maka tidak mungkin mereka dapat mengemukakan empat saksi, apatah lagi untuk menjatuhkan hukuman.

Nabi Muhammad s.a.w pun berat hati untuk menghukum penzina

Sepengetahuan saya, Rasulullah s.a.w atau para Khalifah Rasyiddin tidak pernah memerintahkan para sahabat atau pegawai kerajaan untuk menghendap atau menyerbu masuk ke rumah-rumah orang untuk melihat sama ada mereka berzina atau tidak. Yang ada tercatat di dalam riwayat ialah kes-kes yang mana orang-orang yang telah membuat maksiat itu sendiri yang membuat pengakuan secara sukarela tanpa sebarang paksaan.

Malahan, menurut riwayat juga, Rasulullah s.a.w sangat berat hati untuk menjatuhkan hukum hudud ke atas seorang penzina. Rasulullah berkali-kali cuba mengelak dari mendengar pengakuannya dengan meminta orang itu pulang. Setelah orang itu berkali-kali berjumpa baginda, Rasulullah kemudiannya mengajukan pelbagai soalan, kerana jika didapati perbuatan orang itu sebenarnya tidak di bawah kategori zina, dia tidak akan dihukum hudud.

Pada pandangan saya, Rasulullah s.a.w. sebenarnya menghormati hak asasi manusia. Ramai ahli fiqah klasik juga berpendapat “setiap orang berhak untuk tidak menceritakan kesalahan mereka dan mereka berhak untuk bertaubat terus pada Tuhan secara senyap-senyap”. Pada mereka, menutup aib (satr), sama ada aib orang atau aib diri sendiri, juga sesuatu yang sangat digalakkan.

Seorang ulama dari Madinah bernama Ali al-Qari al-Harawi (wafat 1614) pernah menyatakan: “Adapun syarat mengemukakan empat orang saksi ialah kerana Allah s.w.t suka agar kesalahan hambaNya ditutupi. Oleh kerana sangat sukar  empat orang boleh menyaksikan sesuatu perbuatan zina, maka dengan cara itu terhindarlah perbuatan maksiat orang itu dari terdedah pada umum.”

bagaimanakah jabatan agama dapat menilai sama ada seseorang LGBT atau tidak?

Bagaimanakah jabatan agama dapat menilai sama ada seseorang LGBT atau tidak?

Soalan-soalan praktikal

Maka dalam isu LGBT, persoalan-persoalan praktikal dari segi undang-undang (dan hukum hakam) serta pelaksanaannya yang perlu difikirkan oleh pegawai agama ialah, antaranya:

1_orangeNEW Apakah perasaan atau rasa cinta pada sesama jenis itu sendiri merupakan suatu jenayah yang boleh dihukum oleh negara? Nyatanya,  mencintai orang berlainan jantina pun tidak dihukum oleh negara.

2_orangeNEW Memandangkan hubungan seksual termasuklah hubungan seks sesama jenis biasanya dilakukan di dalam bilik atau rumah, maka bagaimanakan jabatan agama boleh menentukan sama ada seseorang itu LGBT atau tidak?

3_orangeNEW Apakah jabatan agama akan meredah masuk mana-mana bilik hotel atau rumah yang ada dua orang lelaki atau dua orang perempuan di dalamnya? Memandangkan budaya kita merupakan perkara biasa orang lelaki bujang dan terutamanya orang-orang perempuan untuk tidur sekatil, maka apakah jabatan agama akan menganggapnya sebagai suatu jenayah?

4_orangeNEW Bukankah amalan menyerbu rumah orang atas alasan untuk mencegah maksiat itu sesuatu yang bertentang dengan ajaran Islam?

Ada ustaz dan ustazah yang cuba memahami dan membezakan antara transeksual yang memang secara lahiriah begitu dengan transeksual yang “dibuat-buat”. Persoalannya, apakah mudah untuk menentukannya?

Pada saya, sama ada transeksual dilahirkan begitu atau tidak, jika mereka didiskriminasi, dikasari, dipukul atau dicederakan, negara punya tanggungjawab untuk melindungi mereka kerana mereka juga rakyat Malaysia yang berhak mendapat perlindungan. Pihak berkuasa termasuk pegawai-pegawai jabatan agama juga tidak boleh melakukan tindakan-tindakan yang bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan dan juga hak-hak asasi manusia.

Perdebatan hukum murtad

Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan Malaysia telah menjamin hak kebebasan beragama.  Jika menurut prinsip ini, kebebasan beragama bermakna setiap orang bebas dan berhak untuk mengimani apa juga agama yang diyakini oleh hati nuraninya. Namun, ramai pemimpin dan orang Islam di Malaysia berpendirian bahawa hak kebebasan beragama bermakna orang-orang bukan Islam boleh menganuti apa saja agama yang mereka suka, termasuklah masuk ke agama Islam; akan tetapi orang Islam tidak boleh menukar dan masuk ke agama yang lain.

(Wiki commons)

(Wiki commons)

Menurut tafsiran mereka, jaminan Perlembagaan Persekutuan tidak merangkumi orang Islam yang mahu keluar Islam; maka walaupun hati orang-orang itu sudah tidak lagi beriman dengan agama Islam, negara ada hak untuk memaksa orang-orang itu agar tetap menjadi orang Islam. Jika mereka tetap mahu mengaku dirinya bukan lagi orang Islam, maka mereka haruslah dihukum.

Malah ada yang menyokong agar orang-orang murtad ditangkap di bawah ISA dan bagi penyokong hudud, orang murtad harus dihukum bunuh.

Tetapi bukankah iman (dan cinta) itu sesuatu yang tidak boleh dipaksa dan jika dipaksa akan hanya berjaya mewujudkan orang-orang yang munafik? Malahan, di kalangan ulama klasik Islam pun, telah ada perdebatan yang sangat besar dalam isu ini?

Ulama seperti Ibrahim al-Nakha’i (wafat 713M) dan Sufyan al-Thawri (w 772M) tegas menyatakan orang-orang yang keluar Islam dengan aman tidak boleh dibunuh atau dikenakan hukuman. Shams al-Din al-Sarakhsi (w. 1090M) juga tidak menyenaraikan murtad sebagai salah satu kesalahan di bawah hukum hudud. Al-Qur’an sendiri pun, walau menyebut murtad lebih dari 20 kali, namun tidak ada satu pun ayat yang memberikan sebarang hukuman dunia bagi orang-orang yang tidak lagi beriman dengan agama Islam.

Sebenarnya, Institusi Kehakiman Syariah di Malaysia sendiri pun, telah menyediakan prosedur untuk orang yang mahu keluar Islam. Jadi, isu ini bukan asing dalam sejarah Islam di Malaysia. Menurut kajian pensyarah Universiti Institut Teknologi Mara Mohd Azam Mohd Adil, Mahkamah Syariah Negeri Sembilan misalnya, pernah meluluskan 16 permohonan untuk keluar dari Islam. Sepengetahuan saya, mereka tidak dipenjara atau dibunuh selepas itu.

Dipaksa menjadi Kristian

Selain dari isu murtad, di Malaysia wujud suatu persoalan yang perlu dibincangkan oleh masyarakat Islam, iaiatu dalam hal perebutan hak jagaan anak antara ibubapa yang berlainan agama.

Dalam isu perebutan anak bagi ibubapa berlainan agama seperti yang berlaku di Malaysia, saya ingin mengulang contoh yang pernah saya utarakan di artikel saya sebelum ini. Katakanlah suami anak perempuan anda atau adik/kakak anda tiba-tiba masuk agama Kristian di England dan pergi ke Mahkamah Kristian (jika ada). Mahkamah itu memberi hak jagaan anak-anak padanya serta kebenaran untuk menukarkan agama mereka kepada agama Kristian. Bukankah anda juga akan merasakan keputusan itu tidak adil?

Sekiranya ada pihak yang menganjurkan jalan tengah iaitu agar anak-anak itu harus didedahkan kepada kedua-dua agama Islam dan agama Kristian dan setelah mereka berumur 18 tahun, bolehlah memilih sendiri mana yang lebih diyakini/diimani oleh mereka, maka apakah saranan itu anda akan tentang juga? Jika kemudiannya ada persatuan-persatuan agama Kristian yang marah-marah dan protes dengan saranan itu kerana menuntut agar anak-anak itu mestilah beragama Kristian juga dari kecil, maka apakah anda dan keluarga anda akan akur dan berdiam diri? Tidakkah mungkin anda juga akan protes atas dasar hak asasi dan hak kebebasan beragama?

Perbincangan secara demokrasi

Saya tahu banyak pegawai, jabatan dan pertubuhan Islam yang mengkritik pendirian beberapa pertubuhan hak asasi manusia termasuk Comango dalam isu hak kebebasan beragama dan LGBT. Namun, pada saya, mahu atau tidak mahu, pemimpin dan masyarakat Islam harus membincangkan isu ini dengan terbuka dan tenang untuk mencari jalan yang sesuai, adil dan manusiawi. Jika orang Islam mahu Islam dipandang mulia dan dihormati, pemaksaan dan hukuman keras bukanlah caranya. The Nut Graph


Norhayati Kaprawi adalah seorang aktivis wanita dan juga pembuat filem.

Post to Twitter Post to Google Buzz Post to Delicious Post to Digg Post to Facebook Post to StumbleUpon

Tags: , , , , , , , ,

112 Responses to “Orang LGBT dan orang mahu keluar Islam dalam masyarakat Islam”

 1. idris says:

  Hmm.

  “Malahan, sama ada anda ketahui atau tidak, mahu mengakui atau tidak, kemungkin ada di kalangan ahli keluarga atau teman-teman anda yang juga LGBT.”

  So there’s no way to tell if someone is LGBT or not, if one were to judge by the other’s outward appearance and everyday demeanour, it would seem.

  “Memandangkan hubungan seksual termasuklah hubungan seks sesama jenis biasanya dilakukan di dalam bilik atau rumah, maka bagaimanakan jabatan agama boleh menentukan sama ada seseorang itu LGBT atau tidak?”

  So the only real way to tell if someone is LGBT or not is to observe the person’s sexual habits/preferences. Or so it would seem.

  Going by the above two, it would seem to me that the solution to this problem would be make “amalan menyerbu rumah” illegal, as opposed to fighting for “hak orang-orang lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT) dari didiskriminasi dan diperlakukan kekerasan.” Reason being you won’t know if someone falls into this category unless you observe the person’s sexual habits. So it would seem.

  However, I suppose one could argue that due to discrimination etc, LGBTs only exhibit their real behaviour in private e.g. with their partners, thus in the current climate it would not be possible to identify LGBTs other then by their sexual preferences. If this is the case, then what kind of behaviour would LGBTs like to exhibit in public that is distinct from the usual [or that is] specific to them, if they could?

  • Kong Kek Kuat says:

   @ idris

   Hello there. I think you know my position about LBGT from our previous exchanges. But I have this question to you: Suppose we make “amalan menyerbu rumah” illegal, and we somehow have a way to identify if a person is an L, B, G, or T, is it ok then to discriminate against them?

   As well: Suppose we have a way to identify if a person is a murtad or not, and we take away all the enforcement powers of all the Islamic authorities in Malaysia, is it ok then to discriminate against orang murtad?

  • idris says:

   No replies. Well. I never did understand what the big deal was regarding ‘coming out’ (as in, making a ‘public’ announcement that one is LGBT) where Muslims are concerned. Why is there a need? And again, going by the article, it would seem to me that the only real distinguishing factor is who one goes to bed with.

   I might have mentioned this before, but if that really is all it is – attraction towards the opposite sex (mainly in the case of Ls and Gs, I suppose) – then, where Muslims are concerned, I still see no reason why they cannot just hold it in. Surely Allah (or whatever his/her name is) will reward them in the afterlife (not for being morally upright but for following his order).

   Also, we have this thing called zina, which is supposed to be a sin in Islam. If bedroom activities are the only distinguishing factor, as the author seems to suggest, then if you’re a Muslim LGBT you cannot, err, partake in LGBT activities that are disagreeable to the religion (to the best of my knowledge) unless you are in a marriage sanctioned by society and/or the state. Does the author plans to show that sex without marriage is acceptable in Islam? That might be interesting.

   One might argue that God created LGBTs. And, as the author said above, like or not, there are, and have always been, LGBTs among us. So what, I say? There have also been murderers, rapists, the mentally and/or physically challenged…

   Again, I say that my opinion above applies to Muslims only. LGBTs and non-Muslims… sane, consenting (non-Muslim) adults can do whatever they like […] etc.

   • idris says:

    The only way out for Muslim LGBTs, I think, is for LGBTs to be allowed to marry among themselves, or for zina to be decriminalized in Islam, or… for amalan menyerbu rumah to be stopped. Going by the above article, that is.

    The first of these three amounts to making discrimination of LGBTs illegal, of course.

   • idris says:

    I would like to make a few corrections [to my above two posts] as follows:

    (December 15, 2013 at 7:50 pm)
    1.And again, going by the article, it would seem to me that the only real distinguishing factor is who one goes, or would like to go, to bed with.
    2.Surely Allah (or whatever his/her name is) will reward them in the afterlife (not for being morally upright but simply for following his orders).

    December 15, 2013 at 8:09 pm
    The only way out for Muslim LGBTs, I think, is for LGBTs to be allowed to marry whoever they like, or for zina..

 2. Poit says:

  On the issue of Muslims being non-theist or converting to other religions, [this] was perfectly and wonderfully described in this philosophical literature book ‘Tiada Paksaan Dalam Agama’ by Taha Jabir Al-Alwani.

 3. amiera says:

  Great article! Malangnya ramai yang suka menghukum DAN memaksa orang lain atas alasan “Kalau kita tak buat sesuatu, maka kita pun bersama tanggung dosa” or “Awak tak pakai tudung, kami yang tengok pun berdosa sama” or “Saya tak nak awak masuk neraka bila saya masuk syurga”.

 4. ellese says:

  [Norhayati’s] crap again. Though she has a valid jurisprudential basis on “serbuan”, the fundamental concept and approach of Islamic religion is again selective bias and hypocritical. She asks people to iqra and asks for open debate, but in her last article she is unable to or does not dare to defend her selective points.

  Her first main point is her inability to even acknowledge what’s the right acceptable norms in Islam. I will not write with all the dalil in my reply for easy reading unless she ask for it. In essence Islam is a religion which promotes family as being between man and woman. It does not approve of relationships between people of the same gender as there are a number of verses condemning such values. This is core to Islam. A loving relationship between a man and woman with children.

  So from a Muslim perspective, LGBT is morally wrong. Please get this. This does not mean we cannot be compassionate, but let’s get the footing right.

  Having said that, can or should we have laws regulating LGBT? Is it wrong? Before going into the Islamic perspective, let’s look at western philosophies. Laws essentially are a code of conduct regulating societies. Laws reflect society’s right and wrong or in other words, the normative values of society. Let’s take this issue as a reference. Western liberal countries have marriage laws accepting only heterosexual relationships. Gay marriages are not even recognised and legal protection is not afforded to them. Why is these discrimination against LGBT [persons] accepted? Isn’t this against human rights? Though more western countries accepting gay marriages reflects their changing morality, a law [that discriminates] reflects societies’ norms which are acceptable and is not against human rights. In fact if you go deeper, why should nations have laws on marriage at all. Thus its perfectly acceptable to have laws reflecting our social values.

  So what are the laws we should have? Are we to encourage LGBT? Are we to promote LGBT and subsequently condone marriage between similar genders? Are we to recognise LGBTt? Let’s get our values and moral compass right. I’m dead against it and sure many are.

  Now it doesn’t mean we are not compassionate against the individual. What we want is a rule in the form of law to discourage LGBT norms. We do not want LGBT values to be an acceptable public norm. In short I don’t want my kids to see grown men kissing each other in public. This is gross indecency which must be curtailed by law.

  Now what about those who are already LGBT. As a public stand they must know its against the norm. Full stop. Personally I have a number of friends whom I believe are gay but they never go around proudly admitting being one. So long as they respect the public view and not demand public acceptance of their behavior I can live with it. As for the authorities, since it does not cause physical violence, the first and foremost approach must be to educate and bring them back to the norms. If there’s a persistent offender and incarceration is the only manner to affect reform then they may consider it. Say they are caught more than one time offering same sex prostitution to the public, the law must take action against them. In fact, incarceration for the first time same sex prostitution may also be acceptable to me.

  Now back to [Norhayati]. Its her value that is wrong. If she is truly not selective of Islamic texts, she should know this value that it iss wrong being LGBT. From there, it is a question of what is the humane way to help them. But not from her approach of “how to accept them”. That’s where she got her values wrong, even questioning the law.

  Having said that, her argument on enforcement (serbuan) has merits but I leave for others to discuss.

  On the murtad argument, she should have highlighted two points. One, there is a whole corpus of Islamic treatises saying that its punishable. Secondly, in Islam, offence and punishment need not all be in the Quran. If its not prescribed then there’s discretion unless the text expressly prohibits it. This falls under taazir. So it’s perfectly Islamic to impose fine or jail for not abiding with traffic rules. The traffic laws are taazir laws and must be abided by.

  On being Christian, her analogy is incorrect. If you’re a Muslim in a non-Muslim country, say the UK, you’re never able to apply Islamic law of guardianship. Why is this? Because when we go to other countries, we follow their laws. No one says its against human rights and common sense like many argue here.

  • muallaf says:

   @ellese

   Tidak perlu takut dengan bayang-bayang sendiri. Anggaplah hidup ini adalah satu ujian bukannya hukuman.

 5. Flag of Truth says:

  Sekali lagi saya hanya mampu ketawa membaca tulisan ini. Pertama sekali adalah mengenai LGBT. Allah mengutuk perbuatan seks sejenis ini dan ianya boleh dilihat pada kesan-kesan peninggalan kaum Nabi Allah Luth di bumi Sodom dan Gomorah.

  Kedua, hak individu untuk keluar dari Islam. Saya mengajak khalayak pembaca untuk memahami betapa seriusnya ancaman yang dibawa oleh golongan yang murtad ini. Tindakan Khalifah Abu Bakar sejurus selepas kewafatan Nabi Muhammad SAW di mana pada masa yang sama beliau menghadapi dua ancaman iaitu ancaman Tentera Rom dan Parsi dan juga gerakan Ar Riddah, iaitu suatu gerakan yang dibentuk oleh golongan orang Semenanjung Arab yang murtad dan enggan membayar zakat malah mereka ini dipimpin oleh seorang Arab yang mengistiharkan beliau seorang nabi selepas Muhammad SAW.

  Tahukah anda semua bahawa pada masa itu terdapat satu pasukan tentera (dipimpin oleh Usamah bin Zaid) yang sebenarnya sudah siap untuk digerakkan bagi menangani Tentera Rom dan Parsi. Namun Khalifah Abu Bakar yang baru dilantik telah memilih untuk mengambil satu langkah yang kurang popular dikalangan para sahabat iaitu memilih untuk menghantar tentera untuk memerangi Golongan MURTAD dan enggan membayar zakat ini. Fikirlah, mengapakah tindakan itu diambil sedangkan boleh sahaja Abu Bakar membiarkan sahaja orang-orang Islam untuk murtad?.

  PS: Dunia ini adalah untuk orang yang berfikir.

  • muallaf says:

   @Flag of Truth

   “Tahukah anda semua bahawa pada masa itu terdapat satu pasukan tentera (dipimpin oleh Usamah bin Zaid) yang sebenarnya sudah siap untuk digerakkan bagi menangani Tentera Rom dan Parsi. Namun Khalifah Abu Bakar yang baru dilantik telah memilih untuk mengambil satu langkah yang kurang popular dikalangan para sahabat iaitu memilih untuk menghantar tentera untuk memerangi Golongan MURTAD dan enggan membayar zakat ini. Fikirlah, mengapakah tindakan itu diambil sedangkan boleh sahaja Abu Bakar membiarkan sahaja orang-orang Islam untuk murtad?”

   Ugama Islam datang ke negara ini dengan cara yang aman, tiada ada sejarah berperang. Sebelum kau jatuhkan hukuman dengan berpandukan sejarah bangsa Arab belajarlah kenal dengan sejarah bangsa sendiri dulu. Apakah kau tidak tahu betapa seriusnya kesalahan dan kesilapan [sesetengah] orang Melayu Islam, kesalahan yang mereka telah lakukan ini juga boleh dianggap satu ancaman dalam Islam.

   Salah guna kuasa berlagak samseng dengan kata-kata Islam ini boleh merugikan diri sendiri. Islam bukanlah ugama yang kejam dan zalim; seorang penghukum seperti kau juga tidak akan terlepas dari dihukum, doa orang yang dizalimi adalah doa yang makbul.

   Dunia ini adalah untuk orang yang berfikir. Berfikirlah dengan menggunakan akal, jangan salah guna akal.

   • Flag of Truth says:

    # mualaf

    Sekali lagi saya boleh mampu senyum sahaja bila membaca komen saudara. Kita belajar daripada sejarah. Dan memang ijmak ulama bukan saja ulama di Malaysia sahaja tetapi majoriti ulama seluruh dunia sebulat suara mengatakan bahawa murtad perlu ditegah di dalam Islam. Murtad ni sesuatu perkara yang serius dan bukannya main-main. Bukanlah bererti bahawa Melayu itu mengikut Arab atau Arab itu mengikut Melayu tetapi ianya suatu persefakatan berdasarkan ilmu.

    Bagus juga saudara katakan bahawa Islam itu datang ke Malaysia tanpa perlu berperang :). Sebab penduduk Tanah Melayu dan kepulauan Melayu dahulu yang asalnya memeluk agama Hindu dan Buddha tetapi memilih untuk meninggalkan agama tersebut untuk memeluk suatu agama yang lebih baik lagi. Apa perlu peperangan sekiranya memilih sesuatu yang elok? 🙂

    Sesunguhnya saya banyak belajar sejarah bangsa saya sejak dari zaman kerajaan Langkasuka, Gangga Negara hingga ke kerajaan Sriwijaya dan Melaka. Biarlah orang kata (termasuk saudara) Melayu ni lemah, jahat dan pelbagai lagi kata nista 🙂 Tapi bagi saya Melayu ini amat berlapang dada terhadap bangsa-bangsa lain di Tanah Melayu dan Malaysia ini. Tak pernah lagi berlaku ‘genocide’ di bumi Tanah Melayu/Malaysia ni kerana pada asasnya orang Melayu ini sangat waras dalam menghitung pertimbangan mereka.

    Apa lagi yang ‘mereka’ mahu? 🙂

    • muallaf says:

     Flag of Truth

     Jangan semyum ketawalah, ini pekara serius bukan yang boleh dibuat main-main. Orang Arab sembelihkan leher anak bangsa mereka yang keluar dari Islam, apa kau mahu lakukan pekara yang sama juga? Pada hari ini ramai ulamak Melayu telah bertukar menjadi seorang Arab. Kau tak payahlah ceritakan nilai-nilai murni orang Melayu aku rakyat Malaysia aku tahu, teman wanita aku Melayu. Orang Melayu berbudi bahasa pekerti yang tinggi bangsa lemah lembut, tetapi setelah bertukar menjadi Arab mereka berhati kasar. Untuk menjadi seorang Islam tidak perlu jadi seorang Arab ikut acuan bangsa sendiri Islam ugama yang universal.

     Bukan ugama Islam sahaja. Semua ugama di dunia ini tidak benarkan umatnya keluar dari ugama mereka. Ini adalah larangan yang keras tetapi tidaklah sampai bunuh-membunuh. Aku datang dari keluarga muallaf ugama asal Kristian Roman Catholic, orang Kristian tidak bersikap kejam.

     Ugama Hindu adalah ugama kelas atasan pada satu ketika dulu, ugama yang dianuti oleh raja-raja dan pembesar-pembesar (bangsawan) Melayu. Sebahagian besar rakyat tidak berugama; mengamalkan ajaran animistic sama seperti Orang Asli juga. Pada hari ini adat Hindu masih lagi kekal dengan raja-raja Melayu dan ramai juga orang-orang Melayu tidak mengamalkan adat Hindu lagi. Tidak ada salah dan silapnya dengan adat ini. “Bagaimana juapun kita hidup mesti beradat, dihapus adat lama pasti timbul adat baru” Hamka

     Apa lagi yang ‘mereka’ mahu? – Kau tolong beri tahu ulamak-ulamak yang berkuasa ini jangan salah guna kuasa, jangan kafirkan dan murtadkan orang Islam. Tunjukkan jalan yang lurus (benar). Orang yang berfikiran waras tidak suka dengan jalan bengkang-bengkok ulamak ini. Dan satu pekara lagi: suruh mereka jadi orang Melayu (adat resam). Jangan hypocrite berlagak macam orang Arab. Terima kasih.

     • Flag of Truth says:

      @ mualaf

      Banyaknya ‘assumption’ :).

      Pertama sekali, orang melayu tidak pernah menjadi arab, apabila mereka memeluk islam mereka mengambil islam menjadi anutan mereka dan menyesuaikan adat-adat melayu selagi tidak bertentangan dengan hal-hal berkaitan akidah.

      Kedua, agama hindu agama kelas atasan?.. saudara masih lagi terperangkap dengan sentimen lama yang dianuti oleh para brahmin dan raja-raja hindu. Agama Hindu yang dianuti oleh golongan atasan ini menyokong perbezaan kelas antara brahmin, kesatria, dan golongan kelas paling bawah (saya tidak layak menyebutnya melainkan saudara sahaja kerana sudah tentu bila saya menyebut maka saya akan dihujani dengan pelbagai kejian sedangkan itulah ungkapan yang bangsa di benua kecil india gunakan untuk menggambarka golongan ini dan ianya masih dipakai oleh para kasta atasan). Pada saudara orang arab menyembelih anak mereka tetapi apa bezanya dengan ugama kelas atasan ni? Mereka [juga membunuh], mengamalkan adat ‘sutee’ yang mana mewajibkan isteri dibakar bersama suami yang telah meninggal dunia.

      Orang kristian tidak bersikap kejam? orang kristian yang mana tu?.. bila berhujah silalah guna akal dan fakta, bukan sekadar bersikap melulu.

      Saya tidak perlu memberitahu apa yang para ulama Islam perlu lakukan. Mereka mempunyai tugas untuk mendidik masyarakat tentang hal-hal berhubung akidah. murtad itu adalah satu perbuatan yang besar dosanya dalam Islam. tetapi malangnya terdapat segelintir orang yang memeluk Islam bukan kerana Allah, bukan kerana keindahan dan kebenaran Islam tetapi mereka memeluk Islam kerana mahu berkahwin dengan gadis/pemuda Islam, mereka mahu memeluk Islam kerana mahu lari daripada membayar nafkah kepada anak dan isteri mereka dari agama dahulu. mereka inilah golongan yang sangat hipokrit. (kepada editor nutgraph. Tolong jangan edit perkara ini kerana ianya adalah sangat penting dalam hujah saya).

 6. ellese says:

  @muallaf. Thanks for the comical comment.
  To norhayati kaprawi,
  Tidak perlu takut dengan bayang2 sendiri. Anggaplah hidup ini sebagai satu ujian bukannya hukuman.

 7. muallaf says:

  Ellese, pada hari ini gologan mualaf Cina dan India termasuk Orang Asli keluar dari Islam murtad dimana salah dan silapnya? Kenapa mereka gagal dengan Islam? Apakah orang Melayu Islam harus menghukum mereka, memaksa mereka? “Tetapi bukankah iman (dan cinta) itu sesuatu yang tidak boleh dipaksa dan jika dipaksa akan hanya berjaya mewujudkan orang-orang yang munafik?”

  Orang yang memaksa juga boleh dianggap seorang munafik. Hakikat yang sebenarnya Melayulah bangsa yang gagal dengan Islam, mungkar janji salah guna kuasa. Orang Melayu katakan bangsa dan ugama lain tidak kenal Tuhan, sesat tidak tahu jalan ke surga tetapi jalan mereka bengkang-bengkok macam keris tidak boleh buktikan kebenaran. Takut dengan bayang-bayang sendiri hidup berselindung disebalik bangsa Arab kerana tidak ada identiti sejarah bangsa sendiri.

  Dengan suka hati mereka gunakan kata-kata firman menghukum bangsa dan ugama yang lemah dinegara ini. Menuduh bangsa dan ugama lain menghina Quran dan Islam, sebenarnya merekalah yang suka mempersendakan Quran dan menghina Islam. Berhati gelap tidak ikhlas dalam berugama hanya pentingkan hak bangsa sendiri sahaja kerana inilah tiada petunjuk Allah berikan, tanpa disedari secara perlahan-lahan orang Melayu Islam dihukum pelbagai bencana datang menimpa.

  • Flag of Truth says:

   @ Mualaf

   Kamu telah membuat suatu generalisasi.. bahawa orang Melayu adalah lemah, gagal.. Tidak kamu tahu yang setiap bangsa perlu melalui jalan mereka sendiri. Orang Melayu tak pernah merendahkan bangsa lain selagi bangsa lain tidak menginjak-nginjak maruah mereka. Bukankah kamu dapati bahawa bangsa Melayu ini sangat sabar orangnya? Sentiasa berlapang dada terhadap bangsa lain walaupun bangsa lain kerap mengutuk mereka?

   Bangsa yang kamu katakan lemah inilah yang sentiasa berpegang teguh pada agama Islam walaupun diasak oleh penjajah Portugis, Belanda dan Inggeris. Tak sekalipun kami berfikir untuk menukar agama kami dengan sesuatu agama ciptaan manusia biasa. Orang Melayu pernah menjadi Hindu.. pernah menjadi Buddhist namun setelah kedatangan Islam kami tidak pernah berpatah balik.

   Kembali kepada perkara pokok. LGBT tidak boleh langsung diterima dalam Islam melainkan individu itu seorang yang khunsa. Allah melarang perbuatan seks sejenis ini dalam surah Asy Syu’ara (26:1
   65-166):

   “Mengapa kamu mendatangi jenis lelaki di antara manusia, dan kamu tinggalkan isteri-isteri yang dijadikan oleh Tuhanmu untukmu, bahkan kamu adalah orang-orang yang melampaui batas.” (Asy Syu’ara: 165 – 166)

   Berkenaan murtad pula.. ianya satu gejala yang perlu dibanteras. Selaras dengan Ijma’ Ulama. Saya hairan mengapa saudara mengatakan bahawa salah orang Melayu yang menyebabkan orang Cina, India serta Orang Asli meninggalkan Islam? Apakah faktor yang menyebabkan mereka ini memeluk Islam? Sebab Melayu ke? Atau sebab lain? Hakikatnya banyak orang yang memeluk islam bukan kerana Allah.. tetapi atas tujuan lain. Tepuk dada, dada tanyalah diri sendiri.

   Sesungguh para mualaf yang memeluk Islam semata-mata mengharapkan keredhaan-Nya adalah yang paling bagus sekali. Sesungguhnya terus terang saya sangat-sangat mencemburui mereka (orang mualaf) yang dikurniakan Nur keimanan ini. Saya tidak pernah melalui jalan sukar sebagaimana yang ditempuh mereka ini.

   • muallaf says:

    @ Flag of Truth

    Disini aku tidak mahu bercerita tentang orang LGBT. Mereka bukanlah masalah aku. Cerita ku adalah penukaran ugama dikalangan orang mualaf murtad. “Bukankah kamu dapati bahawa bangsa Melayu ini sangat sabar orangnya? Sentiasa berlapang dada terhadap bangsa lain walaupun bangsa lain kerap mengutuk mereka?” Cakap apa ini masuk bakul angkat sendiri, baling batu sorokkan tangan suka lakukan provokasi. Orang Melayu berpegang teguh dengan Islam? Ulamak Melayulah yang suka kafirkan diantara Muslim. Selamatkan maruah bangsa gadaikan maruah Islam.

    “Orang Melayu pernah menjadi Hindu” — tidak dinafikan sehingga hari ini adat Hindu kekal dengan orang Melayu. Peribahasa Melayu, “Biar mati anak jangan mati adat” kerana mempertahankan adat Hindu ini sanggup melihat anak mereka mati. Apa datuk nenek moyang kau masuk Islam kerana Allah ke? Mereka memeluk Islam kerana diberi perlindungan dan tempat tinggal oleh raja Melayu. Secara perlahan-lahan mereka belajar mengenali Islam sehingga hari ini ramai lagi orang Melayu tidak kenal dengan Allah.

    “Hakikatnya banyak orang yang memeluk Islam bukan kerana Allah… tetapi atas tujuan lain” — mereka memeluk Islam samalah seperti datuk nenek moyang kau juga, minta perlindungan. Orang Melayu Islam pengkianat tikam dari belakang kerana inilah mereka keluar dari Islam. Melayu itu Islam, Islam itu Melayu, tuan yang memerintah tetapi tidak mahu bertanggung-jawab salah guna kuasa, hanya tahu menghukum sahaja tidak tahu betulkan keadaan. Benar, orang Melayu tidak pernah melalui jalan sukar sebagaimana yang ditempuh oleh mualaf. Orang Melayu telah diberi segala macam kesenangan kuat cemburu bumiputra yang tidak tahu bersyukur, benar apa yang Dr M katakan.

    Sayang sekali hanya segelintir sahaja orang Melayu Islam yang berkualiti suara. Mereka susah sekali untuk didengar, sebaliknya ramai pula orang Melayu munafik hypocrite suara merekalah yang paling kuat didengar.

    • Flag of truth says:

     @ mualaf

     Narah nampaknya saudara? 🙂 Baiklah biar saya jawab satu persatu soalan saudara ini.

     1. Tak ada siapa yang masuk bakul angkat sendiri :). Memang orang Melayu secara keseluruhan sentiasa mengambil sikap berlapang dada terhadap bangsa lain. Itu fakta. Sekiranya orang Melayu tidak bersikap berlapang dada mungkin dah banyak pergaduhan secara fizikal :).

     2. Datuk dan nenek moyang saya (saya bersikap tak kisah dengan penggunaan kata ganti diri oleh saudara walaupun ianya sangat kasar bunyinya) memeluk Islam kerana diberi perlindungan oleh raja Melayu? […] Datuk nenek saya sebangsa dengan bangsa raja-raja Melayu dan bukankah logik memilih Islam… mengikut suatu agama yang lebih baik dari agama ciptaan manusia? Kita ni diberi akal untuk menilai saudara.

     3. Kalau sekiranya saudara memeluk agama Islam kerana Allah, maka tak timbul isu ni. Kenapa minta perlindungan dari manusia? Mintalah perlindungan dari Allah SWT.

     Cuma disini saya meminta kepada semua pembaca…carilah kebenaran bukan kerana manusia atau sebab faktor lain. Kebenaran itu ada untuk manusia yang ikhlas mahu mencarinya 🙂

     • muallaf says:

      @Flag of Truth

      Islam mengajar umatnya bersikap rendah diri, bukan bangga diri. Kalau kau bersikap berlapang dada kenapa kau mahu berperang dengan orang murtad. Apa kau tidak tahu siapakah orang-orang murtad ini, mereka bukanlah orang Melayu. Orang Melayu murtad tidak tinggal di negara ini. Mereka telah berhijrah ke negara lain minta perlindungan. […]

      Apa perkataan datuk nenek moyang ini kasar bunyinya? Dalam buku sejarah pun ada perkataan datuk nenek moyang. Bapa ku seorang India, ibu ku seorang Cina. Perkataan anak Keling dan Cina babi sudah lali ditelinga, aku tidak pernah bergaduh secara fizikal dengan orang Melayu. Apa yang kau maksudkan ugama ciptaan maknusia ini? Allah telah berfirman dia yang jadikan berbagai bangsa, berbagai ugama semuanya mulia disisi matanya, dan ini juga adalah salah satu tanda kebesaran Tuhan. Orang kafir pun dilindungi Allah, kita tidak boleh bersikap kejam dan zalim setiap perbuatan ada balasannya Allah maha adil. Islam ugama yang menjaminkan kehidupan, secara nyata raja Melayu (raja Islam) berikan perlindungan kepada orang Melayu dan bangsa lain yang berugama Islam.

      Kau tak faham apa yang kakak Norhayati ini tulis diatas, kau hanya mampu ketawa sahaja ketawalah nanti kau akan menangis. Penulis ini mengajak kita berfikir selesaikan masalah yang ada ini dengan cara yang berhemah dan dengan secara tidak langsung juga dia telah mengajar kita dengan erti berkasih-sayang, kemulian hidup. Setiap ugama didunia ini mengajar umatnya dengan erti berkasih-sayang. Tanpa berkasih-sayang kita tidak boleh hidup dengan aman di dunia ini. Disini bukanlah tempatnya kita ceritakan Tuhan siapa yang benar, kebenaran haruslah dibuktikan dengan nyata bukanlah dengan kata-kata sahaja.

 8. syah says:

  Saya sokong Flag of Truth.

  Artikel kat atas ni sebenarnya tidak rujuk Al-Quran sepenuhnya. Kembalilah pada Al-Quran baru kita sedar betapa Allah sangat mengkeji org yg melakukan seks sonsang ni. Sebagai Muslim wajib kita menolak perkara begini dan pertahankan Islam dari dibelenggu ancaman liberalisme…sesungguhnya liberalisme adalah satu agenda untuk meruntuhkan akidah umat Islam…

 9. Flag of Truth says:

  @ Muallaf

  […]

  “Islam mengajar umatnya merendah diri” — bila saudara mengutuk bangsa lain maka orang lain disuruh untuk merendah diri :). Ajaran mana yang saudara ikut? 🙂 Islam sememangnya mengajar umatnya merendah diri, kasih mengasihi antara satu sama lain tetapi Islam mengajar kami bagaimana untuk mempertahankan diri melalui tutur kata dan juga perbuatan sekiranya terdapat orang yang cuba mengotak-katikkan Islam.

  Allah tidak pernah mengatakan bahawa semua agama adalah mulia disisinya. Di dalam Al-Quran Surah Al-Hujurat ayat 13 dinyatakan bahawa:

  “Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling takwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”

  Terdapat ugama yang dibawa oleh para nabi dan rasul yang mana ianya mengikut apa yang diperintahkan oleh Allah namun terdapat juga ugama ciptaan manusia yang dianggap keramat. Jelas terdapat perbezaan antara ugama yang datang dari Tuhan yang Satu dengan ugama ciptaan manusia (yang mana manusia ini juga lahir dari ciptaan Tuhan yang Satu :)).

  Mengikut saudara, penulis iaitu Norhayati Kaprawi mengajak menyelesaikan perkara dengan berhemah… saudara, sesuatu yang telah jelas hukumnya di dalam Islam tidak perlu diperdebatkan lagi. Hukum murtad dan LGBT ini telah jelas hukumnya. Hanya mereka yang tidak selesa dengan perkara ini sahaja yang berusaha menghalalkan pelbagai cara dan logik akal bagi membolehkan mereka ini menurut hawa nafsu mereka.

  • muallaf says:

   @ Flag of Truth

   Apalah kau lagi….aku harap orang-orang lain berikan komen. Tapi kau pula yang muncul. Buat aku turun-naik, atas bawah macam yo-yo.

   “Bersikap rendah diri” – Kau ketawakan orang lain memandang rendah apa yang mereka tulis disini. Aku tidak mengotak-katikkan Islam, kau yang berperasaan digotak-katikkan. Kau mempertahankan diri melalui tutur kata tetapi tidak sedar lakukan penindasan diskriminasi dengan cara yang halus. Aku tidak mengutuk orang Melayu. Apa yang aku ceritakan adalah kelemahan dan kesilapan mereka sahaja. Jangan salah gunakan perkataan kutuk ini, jangan lakukan provokasi. (Orang yang suka mengutuk, dirinya sentiasa rasa terkutuk.) Kau seorang ahli fikir anggaplah ini satu ujian […]

   Kau dilahirkan dengan Islam, kau mulia berada dijalan benar kenal dengan Tuhan. Mereka yang dilahirkan dengan ugama kafir hina tidak mampu berfikir tentang Tuhan. Apakah mereka harus menyembah kata-kata kau untuk percaya Tuhan? Kenapa mereka harus bersaksikan kau untuk percaya Tuhan? Boleh buktikan dengan nyata kebenaran Tuhan kau? (Hidayah bukanlah datang dari manusia, datang dari Tuhan.) Sekali lagi aku katakan disini bukanlah tempatnya kita ceritakan tentang Tuhan. […]

   Aku tidak mahu cerita Tuhan dengan kau lagi takut jiwa kau bergelora. Orang Melayu bertukar mazhab pun boleh dihukum mati bukan ugama sahaja. Kau kata “telah jelas hukumnya di dalam Islam tidak perlu diperdebatkan lagi”. Kalau tidak ada perdebatan lagi seolah-olah kau bercakap dengan seorang diri, jadi aku tidak boleh lagi bercerita dengan kau disini. […] memaksa orang dengan Tuhan kau, tidak mustahil satu hari nanti kau juga dipaksa. Setiap perbuatan ada balasannya.

   Tidak sembah dengan apa yang kau sembah dan juga tidak minta disembah.

   • Flag of Truth says:

    @ Mualaf

    Saya sekadar menjawab soalan dan memberi komen :). Saya bukan memberi komen secara melulu. Senyum simpul, ketawa, emosi adalah asam garam dalam berhujah. Tidak timbul isu saya berdebat seorang diri atau saudara tidak mahu melayan komen-komen saya lagi :).

    Manusia menyalahkan orang lain atas keputusan yang mereka ambil. Saudara katakan saudara tidak mengutuk bangsa saya tetapi cubalah saudara scroll kembali komen-komen saudara. Saudara tidak menyatakan golongan melayu mana yang saudara rasa bersalah tetapi saudara menyatakan orang melayu secara ‘general’.

    Pencarian manusia dengan Tuhan adalah subjektif. Terpulangla kalau saudara tetap dengan pegangan saudara. Tiada siapa yang memaksa saudara memeluk Islam pada asalnya(kalaulah benar saudara ni mualaf :)). Islam adalah agama yang benar dan saya tidak akan tukarkannya dengan mana-mana agama ciptaan manusia :).

    Saya memang dilahirkan dalam Islam dan saya sangat-sangat bersyukur kerana saya dikurniakan nikmat Iman dan Islam. Adalah menjadi tanggungjawab saya sebagai orang islam untuk memberi komen di sini sekiranya terdapat salah faham tentang Islam. ianya adalah satu fardhu kifayah buat saya. Sekali lagi saya nyatakan, saya tidak akan tukarkan Islam yang syumul ini dengan mana-mana agama ciptaan manusia.

    • muallaf says:

     Flag of Truth

     “Senyum simpul, ketawa, emosi adalah asam garam dalam berhujah” – […] Masih lagi tidak faham apa itu kutuk dan apa itu kritik kerana tidak boleh terima hakikat yang sebenar […]. Dr M pernah katakan orang Melayu malas, Melayu mudah lupa dan Melayu tidak tahu bersyukur apakah ini juga satu kutukkan? Aku juga berhadapan dengan bangsa ku yang bukan berugama Islam banyak soalan dan kritikan yang mereka berikan tetapi aku tidak sedikit pun rasa terkutuk dan tidak pernah mengambil kesempatan mengatakan mereka menghina mengotak-katikkan Islam.

     “Pencarian manusia dengan Tuhan adalah subjektif” — Kau tidak perlu cari Tuhan, kau dilahirkan dengan Islam dikurniakan nikmat Iman. Memang tiada paksaan berugama Islam dan sama juga ugama lain. Penjajah bangsa Inggeris, Belanda dan Portugis tidak pernah memaksa orang Melayu masuk ugama mereka, Jepun yang memerintah dengan kejam pun tidak pernah paksa orang dengan ugama.

     Kerana tidak bersekutu satu aliran dengan kau aku mualaf yang tidak benar. Tuhan kau dicipta oleh Tuhan, Tuhan aku pula dicipta oleh manusia. Baru aku faham siapa kau yang sebenarnya […].

     Kita diberi peluang berdialog disini tetapi salah gunakan, terkeluar dari tajuk.

     Nasib baiklah… kakak Norhayati tidak halau kita keluar dari sini.

     • Flag of Truth says:

      @ mualaf

      Saudara sahaja yang mengatakan perbincangan ini keluar dari tajuk :). Saya tidak merasakan begitu. Perbincangan seringkala akan membawa kita pada point-point yang kita sendiri tak sedar :). Mungkin saudara mempunyai fahaman sempit tentang apa itu perbincangan”.

      Sekiranya saudara hanya mahu orang mengikut hala tuju yang saudara sendiri tetapkan maka itu bukanlah perbincangan namanya.

      Atau lebih baik saudara membuat perbincangan di blok yang saudara buat sendiri, lebih mudah bagi saudara menghalau mana-mana individu yang tidak sehaluan dengan saudara. :).

 10. gay is happy says:

  Aku gay, aku melayu, aku islam. Aku sembah allah, bukan tuhan2 […] yg dok komen dalam nutgraph ni. Sudah la tu, kau balik2 ckp benda sama. Aku paham kau anti gay – so? Kau nak jadi wakil tuhan atas dunia ni? Rasa nabi yg terakhir sudah tiada, rupa yer ada wakil tuhan tidak rasmi. Tak payah la wey. Solat kau pun tak tentu terima. Jaga je la amalan sendiri, tak payah nak sibuk hal org lain. Peace.

  • Flag of Truth says:

   @ gay is happy

   Soal solat kita diterima oleh Allah tak timbul. Terpulang pada Allah samada hendak menerima atau tidak amalan kita :). Dalam Islam (sepertimana yang diajar oleh nabi Muhammad SAW) orang Islam mempunyai tanggungjawab untuk sama-sama berdakwah, mengajak manusia berbuat kebaikan dan kembali kepada ajaran Islam. Sekiranya Allah berkehendakkan manusia sedar sendiri tentulah Allah tak perlu susah payah mengutus ramai para Nabi dan Rasul untuk mengembalikan manusia ke jalan yang benar.

   Nabi Muhammad mengajar umatnya supaya apabila melihat sesuatu kemungkaran hendaklah ia, pertama sekiranya ia mampu hendaklah ia menegah dengan PERBUATAN. Kedua, sekiranya ia tidak mampu menegah dengan perbuatan maka hendaklah ia menegur dengan PERKATAAN. Dan ketiga, sekiranya dengan perkataan pun tidak mampu maka hendaklah ia menafikan dengan HATInya saja. Perkara yang ketiga inilah selemah-lemah iman.

   Saya akan terus memberi komen bukan kerana saya bagus, jauh sekali sebagai wakil tuhan di bumi ini. Cukuplah Nabi Mughammad sahaja sebagai Nabi yang akhir. Cuma saya tidak mahu disoal oleh Allah apabila saya dihadapkan ke hadapan-Nya di Hari pengadilan. Cukuplah untuk ku Allah sebagai pelindung :).

 11. Marketrealist says:

  Religion is always interpreted by humans and hence its earthly rules are inherently subject to being flawed. Just look at the differences in the interpretation of Islam from Saudi Arabia to Lebanon and you can see that we should be very humble in imposing our views on others. No one can be sure his or her interpretation is correct. Hence, best to let people live in peace and practice compassion and non-judgement.

  • Flag of Truth says:

   # Markerealist

   I have touched about the differences between various sects in Islam. All Islamic scholars have the same opinion with regards to LGBT issues. The same goes with the murtad issues.

   • faraabdul says:

    No, murtad is not the same issue as LGBT. this what happens when you favor other sayings than the Quran.

    Since Allah never punish people who are murtad in this world, why do humans take the job on His behalf? Playing God is it?

    Some people [seem to] love killing other humans. Religion seems to make them actually feel blessed when killing other humans just for differences in belief.

    • Flag of Truth says:

     @ faraabdul

     In Islam there are two sources (if you want to define something). It is the Al-Quran and the Hadith/sunnah. The Prophet Muhammad was the one who explained the Quran and its meaning. You have to take both sources and not just one. Let me quote one hadith collected by Bukhari:

     Bukhari’s Hadith Collection

     Bukhari, volume 9, #17

     “Narrated Abdullah: Allah’s Messenger said, ‘The blood of a Muslim who confesses that none has the right to be worshipped but Allah and that I am His Messenger, cannot be shed except in three cases: in Qisas (equality in punishment) for murder, a married person who commits illegal sexual intercourse and the one who reverts from Islam (Apostate) and leaves the Muslims.”

     This is a verified hadith and I have the responsibility to inform all Muslims and non-Muslims that this is the word from Prophet Muhammad himself. If Muhammad (pbuh) had acted against Allah’s will surely Allah would not hesitate to “correct” him through the revelation in the form of verses in the Quran.

     • faraabdul says:

      And who said we must take both sources? Allah? AFAIK, Allah never endorses other sayings apart from the Quran. Numerous verses in the Quran will tell you this.

      Also, what are the criteria of rulings which came from Allah? Few of them are complete, consistent and sensible (every able-thinking human would understand). Now, as we know, there is no one complete hadith sahih book like the Quran. Numerous hadiths are contradictory with each other, insult prophet Muhammad (describing his sexual activities with 8 or 9 women at night), and there are also hadiths which reflect Arabic culture not Islam.

      By taking both sources, you are implying that the Quran (from Allah) is incomplete because it needs hadith (from humans) to explain. I wonder who is you God now? No need to answer me, it’s only yours to ponder.

      Sorry, but I don’t believe what you believe.

   • Marketrealist says:

    Some questions to dig deeper:

    So are you telling me that there are no gay people in the Muslim world?

    And if there are gay people, who created them?

    Do you believe people are gay or straight by choice – like deciding to wear a red shirt or green shirt today?

    If they are doing it by choice, what is your proposed punishment?

    If they are not doing it by choice, why did God make them gay?

    • Flag of Truth says:

     @ Marketrealist

     There are people with strange orientations everywhere in this world. They refuse to worship their own Creator, only thinking of fulfilling their own lust.

     About the gays… Allah doesn’t create gays. Allah created Adam and Eve and through them, mankind understands the concept of FAMILY. If one chooses to be gay, he must be misguided by Satan. Satan has sworn to misguide mankind from worshipping Allah since he refused to acknowledge Adam and persuades mankind to do things that defy Allah.

     Gays (biologically) cannot reproduce. They cannot have children let alone will they understand FULLY the concept of family. It is wrong to say that God created gays 🙂

     Choice is made by the heart. And Satan always tries to find a way to whisper strange things to our heart. Seek the truth/guidance rather than follow instinct blindly.

     • gay is happy says:

      You’re bordering on blasphemy dear God representative. Kun fa yakun, remember? He does create gay people, and will continue to do so. Your knowledge of biology is so weak because obviously gay people can’t have children, it’s straight people who keep having gay kids. So is it straight people who got tangled with Satan? […]

     • Marketrealist says:

      Flag of Truth, Surely you can’t believe that God created two people – Adam and Eve and then we all sprouted. Just the first aspect of this is incredible – then we are all products of incest. Children of Adam and Eve marrying to create humanity. Then go on from there to all the scientific evolutionary evidence that shows our links to other species. Please don’t suggest this kind of medieval thinking as reality.

      Unless you can get past that logical flaw, you can’t start analyzing the issue of the gays – which is a biological phenomenon – not a result of Satan.

 12. muallaf says:

  @ Flag of Truth

  Kau katakan Hindu mengamalkan adat ‘sutee’ yang mana mewajibkan isteri dibakar bersama suami yang telah meninggal dunia. Bagaimana pula dengan orang Arab yang sembelihkan lehir anak mereka yang keluar dari Islam, adakah ini juga satu adat, tidak bertentangan dengan akidah? Apakah orang Melayu harus mewarisi adat orang Arab ini?

  Ugama Islam datang ke rantau ini dibawa oleh pedagang-pedagang dari India. Orang Melayu dengan senang mudah sekali menerima ugama Islam kerana dapat mengekalkan adat resam mereka. “Biar mati anak jangan mati adat” — apa yang dimaksudkan dengan peribahasa ini adalah menunjukan bertapa pentingnya adat kerana ini adalah identiti bangsa Melayu. Belum pernah terjadi orang Melayu bunuh anak mereka disebabkan adat, hanya orang kepala tak betul sahaja yang sanggup lakukan. Orang Arab pakai serban dikepala orang Melayu pula pakai tengkolok setanjak (tengkolok diraja solek dendam tak sudah, salah satu gaya ikatan). Islam mengajar orang perempuan pakai tudung di kepala; agama Hindu pula mengajar pakai coli (coli perkataan Hindu). Yang mana lebih penting diantara coli dan tudung di kepala? (Tidak sedikit pun berniat persendakan kaum Hawa disini). Hindu juga telah banyak mengajar orang Melayu bertamadun, bahasa, makan-minum, dan pakaian sebahagian dari Hindu juga.

  Orang Cina juga pentingkan adat resam, ibu aku berbaju kebaya berkain batik sama seperti orang Melayu tetapi masih lagi amalkan adat resam datuk nenek moyangnya; makanan dan bahasa tidak boleh dipisahkan dari dia. Orang Cina sanggup lepaskan adat yang bertentangan dengan Islam pada masa yang sama juga mereka mahu kekalkan adat resam yang tidak bertentangan. Boleh orang Melayu terima orang Cina adat resam mereka dengan tanpa perasaan jijik? Orang Cina berminat dengan Islam tetapi mereka tidak mahu diMelayukan. Salah satu sebab orang mualaf keluar dari Islam kerana tidak ada toleransi dalam adat resam.

  Kenapa kau tidak mahu beritahu ulamak-ulamak ini mereka juga manusia sama seperti kita. Mereka manusia biasa tidak terlepas dari lakukan kesilapan, banyak dosa-dosa (dosa perkataan Hindu) mereka murtadkan dan kafirkan orang Islam. Apakah kuasa yang ada pada mereka sama taraf dengan Tuhan? Ataupun mereka ini orang-orang kelas atasan yang mengamalkan adat kasta? Kau kata “berhujah silalah guna akal dan fakta” ini bukan satu fakta? […]

  Orang Melayulah yang paling banyak cerai-berai pada hari ini, tidak membayar nafkah kepada anak dan isteri. Berkahwin dengan orang mualaf tetapi tidak mahu bertanggun-jawap ceraikan isteri mereka dengan alasan mualaf tidak kenal dengan Allah. Siapakah yang hipokrit di sini?

  • Flag of Truth says:

   @ Muallaf

   Nampak gayanya kamu terlalu mengagungkan budaya kaum tertentu. Dan menunjukkan sikap benci terhadap Melayu. Apakah agaknya yang akan terjadi sekiranya kaum lain menjadi majoriti selain Melayu? 🙂

   • muallaf says:

    @ Flag of Truth

    Seperti yang kau tulis – “Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling takwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”

    Dalam berugama kau tidak mahu bertoleransi dengan adat resam, pentingkan hak sendiri (bumiputra, majoriti) mustahil kau dapat sampaikan agama Islam kepada bangsa lain. Bila tidak kenal dengan bangsa lain (adat resam budaya), kau […] menuduh mereka benci dengan kau. Percayalah sikap yang kau tunjukkan ini orang kafir akan jauhkan diri mereka daripada kau.

    • Flag of Truth says:

     @ Muallaf

     Orang Melayu tidak pernah memaksa sesiapa pun menerima adat resam mereka. Adalah satu kesilapan kiranya saudara mengatakan bahawa masuk Islam itu bererti masuk Melayu. Saya tidak tahu samada saudara ini pernah memeluk Islam atau bagaimana saudara belajar mengenai Islam. Sekiranya seseorang muallaf berada dalam Islam, mereka boleh mengamalkan adat resam mereka SELAGI tidak bertentangan dengan ajaran Islam dan tidak menyalahi akidah. Melayu tidak pernah kisah kalau ada sebuah masjid yang dibina oleh masyarakat India/Pakistan Muslim di Kuala Lumpur yang menggunakan bahasa Urdhu atau Tamil dalam penyampaian khutbah Jumaat. Bahkan kalau mereka mahu mengekalkan nama asal mereka itu terpulang pada mereka.

     […]

     • muallaf says:

      @ Flag of Truth

      Orang India/ Pakistan Muslim lebih awal diIslamkan sebelum orang Melayu. Bukan di KL sahaja, di UK pun ada masjid mereka.

      Apa yang aku ceritakan adalah diatas pengalaman sendiri. Ibu saudara ku masuk Islam berkahwin dengan orang Melayu selepas dua tahun mereka bercerai (bukan jodoh mereka) Mereka bercerai bukanlah disebabkan ugama, bercerai kerana tidak ada toleransi dalam adat resam. Ibu saudara ku keluar dari Islam dan berkahwin semula dengan orang Kristian yang berlainan bangsa dengannya.

      “Saya tidak tahu samada saudara ini pernah memeluk Islam atau bagaimana saudara belajar mengenai Islam”- yalah … kau sajalah seorang Islam disini.

      Apa yang aku lihat segelintir orang Melayu pentingkan hak sendiri tidak mahu bertoleransi. Dengan apa yang kau tulis disini, kau juga seorang dari mereka berselindung di sebalik Islam mengambil kesempatan menghukum dan menindas orang dengan cara yang halus.

  • Flag of Truth says:

   @ Muallaf

   Saya ingin membetulkan beberapa fakta yang kurang tepat […] :):

   1. Ugama Islam datang ke rantau ini kerana pedagang India. Ini adalah teori yang kurang tepat. Islam sebenarnya dibawa ke rantau nusantara dan Tanah Melayu melalui Ahlul Bait dan juga pedagang dari Semenanjung Arab. John Crawford dan Profesor Syed Naquib al-Attas telah menyokong teori ini berdasarkan terdapat aktiviti pedagang Arab dan juga kesamaan kesusasteraan Melayu dengan kesusasteraan Arab pada masa itu.

   2. Orang Hindu mengajar orang Melayu tentang tamadun. Ini juga kurang tepat. Orang Melayu pernah menjadi Hindu, menjadi Buddha akhirnya memilih menjadi Islam kerana Islam adalah suatu agama yang mengikut fitrah manusia. Adalah kurang tepat mengatakan bahawa Hindu mengajar orang Melayu bertamadun 🙂

   3. Fakta yang saudara dapat bahawa orang Melayu paling banyak bercerai atau tidak memberi nafkah? Kalau saudara ikut bilangan sudah tentu orang Melayu ramai kerana orang Melayu adalah 60% daripada bilangan penduduk Malaysia. Bukan bermakna orang India dan Cina tidak banyak bercerai 🙂

   • muallaf says:

    @ Flag of Truth

    Orang Melayu beribu tahun dengan Hindu, baru ratus tahun dengan Islam.

    Soalan yang penting tidak dijawab, Hindu pula dipertikaikan.

    • Flag of Truth says:

     @ muallaf

     Orang Melayu beribu tahun dengan agama Hindu?… :).. Rangka Perak Man (manusia terawal di Tanah Melayu) di Lenggong baru berusia 11,000 tahun dan saudara mengatakan bahawa Melayu itu beribu tahun dengan Hindu? :). Cakaplah dengan fakta :).

     Sekiranya benarlah Melayu itu “beribu tahun” dengan Hindu maka taklah mereka ini menganut agama Islam :). Mengapa mereka memilih Islam? Kerana Islam itu amat indah dan menepati nilai-nilai kemanusiaan.

     Saya tidak nampak soalan di sini. Apa yang saya nampak ketaksuban saudara kepada Hindu 🙂

     • muallaf says:

      @ Flag of Truth

      Disini bukanlah masalah ugama Hindu, apa yang aku ceritakan adalah adat resam sahaja.

      Scroll sekali lagi baca apa yang aku tulis, dan jawab soalan penting itu. Kalau kau seorang ulamak jangan lari dari hakikat ini.

 13. gay is happy says:

  Nak bising, bising lah. That’s all you can do anyway. I guess you have nothing better to do with your time. Gays are here to stay. Don’t like it? You’re welcome to leave. Sounds familiar?

  of course, I feel I am right too, and bagus at that 🙂

  • Flag of Truth says:

   @ gay is happy

   Tak ada siapa yang bising di sini 🙂 Adalah menjadi fardhu kifayah bagi diri saya untuk memberitahu apa yang saya tahu. Apabila seseorang itu berbuat dosa yang tidak dilihat oleh manusia lain, maka ia adalah antara dia dengan Allah. Tapi apabila dia melakukan secara terang-terangan maka adalah menjadi tanggungjawab seluruh masyarakat untuk menegur dan membetulkannya. Ini adalah fardhu kifayah 🙂

   • gay is happy says:

    Looking straight at you, Flag of Truth, you’re the one who protests too much. The world still goes on.

    I wished you were equally noisy about corruption because that affects everybody as opposed to me sleeping next to my same-sex partner, because really, I don’t bother anybody. But you being God’s representative has got to poke his nose in places he shouldn’t, neglecting the stuff he should be doing.

    Look in the mirror lately, have you?

 14. muallaf says:

  Kepercayaan kepada Tuhan itu telah ada dalam lubuk jiwa manusia. Tetapi kepercayaan tentang adanya Allah itu belum menjadi jaminan bahawa orang itu tidak sesat. (Hamka)

 15. muallaf says:

  Lebih sedikit orang menggunakan akalnya, lebih banyak pula ia berkata-kata. (Saidina Ali Abi Talib)

 16. Flag of Truth says:

  @ Faraabdul

  The other source is actually the Prophet Muhammad’s interpretation of the Quran or his actions. Your rejection is actually a classic example of people rejecting to accept hadith and sunnah blindly. Let me give you an example. In the Quran we are obliged to perform 5 times prayer a day but how to implement it is not mentioned. Muslims learned how to pray from Prophet Muhammad (pbuh).

  During the time of Prophet Muhammad, there was a group of people who pretended to be Muslim but they were actually not. These people were led by Abdullah bin Ubay. But since there was not much proof that they were actually doing harm to Islam (they did not profess it openly against Islam) so Prophet Muhammad just let them be. But once there are people who openly go against Islam, then the whole Muslim community should take action based on the teaching of Muhammad.

  Of course, certain sunnah are not required to be followed but whenever it concerns rules and regulation then it should be adhered to.

 17. Flag of Truth says:

  @ gay is happy

  Allah created humans solely to worship Him. Allah clearly says this in the Quran, “And I did not create the jinn and humans except they should worship Me.” [Quran 51:56]. Being gay will not provide you the righteous path to heaven. The people of Sodom and Gomorrah were destroyed because they were involved in these kind of activities. It is wrong to say that Allah created gays, it is Satan who will always find ways to divert mankind from doing what is right. Don’t get that wrong. Being gay doesn’t mean that it is OK. You have to ask for Allah’s forgiveness.

  I am noisy only if I need to be. We are not talking about corruption here. We are discussing about the LGBT and also murtad issue.

  And yes, I always look at the mirror :). And I found nothing wrong with it. Maybe you have a different experience from me. 🙂

  • Marketrealist says:

   Satan is very smart. Maybe he/she/it is confusing “flag of truth” into hating people when the true God wants us to love everyone. It is Satan that has created divisions in this world. There is only one truth – LOVE.

 18. Flag of Truth says:

  @ Mualaf

  Tak pernah lari dari soalan. Cuma menjelaskan sahaja. Bukan seorang ulamak, tetapi seorang yang concern tentang agamanya :). Bukankah dah dijelaskan bahawa Melayu Islam tidak pernah menindas orang lain. Apa yang saya nyatakan adalah berdasarkan ajaran Rasullullah. Pengisytiharan murtad secara terang-terangan hendaklah dibanteras. Kalau nak soal, saya ada soalan yang tak pernah saudara jawab pun. Mengapa saudara memeluk Islam kalau betul saudara mualaf? :). Dipaksakah? Atau ada orang Islam yang paksa? 🙂

  • muallaf says:

   @ Flag of Truth

   “Bukan seorang ulamak, tetapi seorang yang concern tentang agamanya” – kalau kau seorang yang concern tentang ugama kenapa takut nak beritahu ulamak munafik itu? Bukankah ini satu dosa besar kafirkan murtadkan orang Islam? Kenapa kau tidak mahu banteras mereka? buktikan kebenaran

   Al Quran banyak ceritakan tentang kebajikan manusia sebaliknya ulamak ini pentingkan hak sendiri, setelah gagal mengajar dan mendidik anak bangsa dengan betul tidak mahu bertanggung-jawab mereka menghukum pula. Mereka berlagak seperti seorang Rasul tetapi tidak sedikit pun cerminkan Rasul dan Nabi. Apakah aku harus berimamkan mereka sebagai seorang ketua? Mereka menghukum dengan kata-kata Firman, berhati-hatilah dengan kata-kata Firman ini sedikit kesilapan boleh termakan diri sendiri teruk nanti kau dihukum percayalah janji-janji Allah adalah benar.

   Kau tidak perlu tahu kenapa orang mualaf masuk Islam hanya Tuhan sahaja yang tahu, jangan berlagak seperti Tuhan. Dan kau juga tidak pernah tanya kenapa orang mualaf keluar dari Islam. Biar apa sekali pun aku tidak akan bersekutu satu kepercayaan dengan ulamak munafik itu.

 19. Marketrealist says:

  So Flag of Truth, I understand you have your opinion. So do others in this forum, they too have different opinions. As long as you do not try and enforce your opinion on others, everything should be fine. But the moment anyone starts telling others what to do and how to live their life, this is overstepping their human authority. If there is a God, that is the role God would play. I would not want to see human beings, with their shortcomings, try to interpret and enforce what they perceive to be the religious path. That would be human tyranny. No one has the right to interpret religion for others. This is strictly a personal matter.

 20. Adam says:

  1/2
  This is a good follow-up commentary on the issues plaguing the Muslim community in particular and human rights groups in general. I have commented in the first article that complete freedom in and out of religion would most likely be the cure all for controversies surrounding LGBTs, moral sins/policing, apostasy and more recently, even the Shia issue as well. One should be free to leave a religion if one feels uncomfortable and disagree with the rules and regulations. Likewise, if one willingly stays in a religion, one would have accepted all the religious laws notwithstanding any human rights infringements, real or perceived. Naturally, our civil laws should also protect people against any unjustified and unreasonable rules be they from any religion, society or association.

  On LGBTs, there is always the nature vs nurture debate but recent genetic studies indicate that there is a biological basis for homosexuality and other sexual conditions. So, instead of being judgmental, we should be more understanding towards their plight. After all, most of them are good and useful citizens of society and they should not be discriminated against nor ostracized. Take Sir Elton John as an example. He has given us so many enjoyable songs and has been knighted for his contribution to music. His lifestyle is his own business as long as he complies with civil laws. If we discriminate against or worse, criminalize LGBTs, a vicious chain reaction will follow. We do not want them to lose their job opportunities and turn to the streets for a living. If Islam does not accept LGBTs, let them go in peace to find their own destiny. That is the only sensible and honourable direction to take.

 21. Adam says:

  2/2
  Likewise, we should not criminalize apostasy as any oppressive and punitive measures taken would be counter-faith and would degenerate again into a vicious cycle. The most the authorities should do to would-be apostates is counselling and perhaps a reasonable cooling off period. If you put them into rehab and jail, you would be taking away their liberty and most certainly their jobs and livelihood as well. You would be driving them further from the faith. Perhaps, you may think that they deserve it and have in fact, gotten off light as otherwise, they would be killed in other Islamic countries. If you think like this, you would not do justice to the advanced civilization we now live in and to the education and knowledge we have acquired.

  As for the present prosecution of Shias, it is better to let them apostatize out of the official religion of Islam to perhaps just Shia or even “others” so that they can practice their faith in peace. When you open your borders to foreign workers, students and tourists, there is bound to be religious and cultural influences coming into the country. In this respect, it is better to strengthen the faith of your own adherents rather than outlaw others which will lead to unnecessary confrontation and other human rights infringements.

  • Marketrealist says:

   @Adam, I don’t know who you are but can you just run to be the next prime minister? Malaysia would be in good hands.

   • Adam says:

    @ Marketrealist,

    Thank you for your vote of confidence. It is easier said than done. But an effective leader must, first of all, have the strong conviction to stick to certain basic principles, such as respect for the basic human rights of all individuals and base his/her decisions on those principles, come hell or high water. A weak leader would bow anyway the wind blows like a lallang which is going nowhere.

    A strong leader should be like an eagle soaring against the wind to rise above stormy weather and would thereby lead the country to greater heights. Again, it is easier said than done.

 22. Flag of Truth says:

  @ Marketrealist

  So in your logic, if we are the product of incest then we should legalize gay marriages? :). This is the most funny thing I’ve ever heard the whole day.

  • Marketrealist says:

   @ Flag of Truth, Glad to help you have a good laugh.

   What I mean is that the concept that we came from two people – Adam and Eve – is just plain absurd. Just like at one point about 400 years ago, people thought the world was in the center of the universe and the sun rotated around the earth, science is pushing back so many illogical religious tenets.

   By the way, I don’t have any problem with people having their own religious beliefs. I respect that. However, please don’t try and impose one person’s religious belief on another.

   • young 'un says:

    If I’m not mistaken, the geocentric theory was incorrectly proposed by some scientist dude & supported by the Church at the time as they deemed it proper the Earth be the center of our universe. until Galileo came along and blew that theory off.

    How could it be impossible for two people to birth an entire planet of people? perhaps it would be hard to believe because we don’t have the scientific documentation. But if u give it time, people multiply.

    My point here is that science, like everything else is an evolving subject. It’s not perfect and it needs time. If you think it is ridiculous that we are the product of simply two people, I think you need to visit and study any kind of holy scriptures. This world does not comprise only of logic, if it is so then how would illogical/intangible things like love or the wind exist? Science is limited 🙂

    • Kong Kek Kuat says:

     @ Young ‘un

     The problem is that religion tends to always over-simplify things and, in almost all cases, life. Over-simplify too much, and the bigot becomes. Just take a look around here in the Comments Section and everywhere in the universe: Is it not the ones who base their arguments on religion the ones who argue in the simplest form, detached either wholly or partially from reality?

     Science and math do not pretend to be all-knowing and perfect, but offer near-perfect facts to satisfy our greedy human minds. While religion divides, science and math unite; while religion is all promises, science and math guarantee that even imams and every member of the fatwa council will be voluntarily checking in to hospitals for scientific treatments. This is a fact which can best be seen in reality. While religion is all talk and no action (the bigots do act), science and math make even imams voluntarily accept blood-transfusions.

     • hallo says:

      I’m in agreement with you, here. Malaysia has so much to offer but the one thing that the nation does not need is more division caused by state-sponsored religion. We need the government to be neutral so that there are no state-sponsored imams and pendakwahs running their mouths [off] over issues that are divisive, such as the so-called Shia threats. All this ‘talk’ is clearly brain cell retarding. Can’t we just agree that human ‘faith’ is a private matter. And start re-educating ourselves on things that we clearly do need to know about, such as the science behind LGBT and steer away from being all judgy over people’s beliefs or lack of beliefs in deities. And while we’re on the track of appreciating diversity, am I just too idealistic to wish for educated leaders of whatever race/creed to steer the ship, because the so-called guardian of this country is a big joke. I rant too much. So there. It’s 2013 edging on 2014 and yet the country’s governance is still stuck on the race-based system that will only collapse on itself.

     • merahsilu says:

      Imam and fatwa council members [do check in] to hospital for scientific things because they believe in science and mathematics. And all these are knowledge given by Allah. They do not want to rely [on] jinns and syaitan because Allah forbids them. They [are] also against the use of science and mathematics to harm people. So it is the role of Islam to use science and mathematics to unite people and not to divide them into various factions.

    • Marketrealist says:

     Young un,

     Actually, science has answers to love and wind. Even something as complicated as love can be traced to specific chemicals in the brain. You can actually tell if someone is attracted or in love based on brain chemistry. The wind has been understood for many years.

     Science has far better explanations of the world around us than anything religion has come up with so far. This should be no surprise since religious ideas are from at least 500 years ago. I have no problem with people getting some comfort from religion. But keep it as a personal matter.

   • Flag of Truth says:

    @ Marketrealist

    People cannot understand the concept of science without guidance from Allah. Science depends too much on theory that often changes. In the Quran, Allah explained that the earth is not the centre of the world:

    “(God is) the one Who created the night, the day, the sun and the moon. Each one is travelling in an orbit with its own motion” (Surah 21: 33).

    This was mentioned in Quran more than 1400 years ago. It is the Christian Church who believed that the earth is the centre of the world and other beliefs would be treated as blasphemous.

    So if you don’t believe that mankind came from Adam and Eve perhaps you would rather believe the theory that mankind is from the descendants of the apes?.. this is also totally absurd.

    • Marketrealist says:

     @Flag of Truth,

     So how do you respond to the fact that you share 98% of the DNA of a chimpanzee.

     It is far more reasonable to propose we are derived from the same stock than to think that God created all animals including just 2 humans that created all of humanity.

     When would that have happened? How did we change to the various races? What timeframe did the dinosaurs live? Who [created] and when were the the geological features like the Grand Canyon in the USA created? There are so many illogical things from religion that it fails the first tests of reason.

     • Flag of Truth says:

      @ Marketrealist

      You are kidding me, right? You want me to believe that I am [descended] from the ape? :). For your information, science evolved based on findings and facts. [If] you are able to make a time machine, then perhaps you can go to the past and learn the truth. You know how Allah described in the Quran about the stages of the creation of the human baby?

      a. “O mankind! If ye have a doubt about the Recreation (consider) that We created you out of dust, then out of sperm, then out of a leech-like clot, then out of a chewed-like lump of flesh, formed and unformed, in order that We may manifest (Our power) to you; and We cause whom We will to rest in the wombs for an appointed term.” (22:5)

      b. Then We made out of that mudgha (chewed-like lump of flesh) bones and clothed the bones with flesh; then We developed out of it another creature. So blessed be Allah, the best to create.” (23: 14).

      This was explained by Allah in the Quran 1,400 years ago, where people at that time had no basic knowledge about science. Science at that time was considered a witchcraft taught by the devils. Of course there are lots of thing that have not been explained in the Quran because the state of knowledge at that time was very limited.

      That is why the first verse in Quran is Iqra’… which means “read”. Allah asked us to read and observe the universe, because by doing so we will acknowledge and understand the purpose of our existence.

  • neptunian says:

   Why not… if someone wants to marry another of the same sex, what has it got to do with you. It is not like they are robbing you? Do you want to stop them because you are insecure in your sexuality?

   It would be the same as the Sunnis outlawing Shiites because the Sunnis are insecure. Let the other Muslims practice their faith in peace and you practice yours! They are not robbing you except maybe your confidence in your own faith!

   • Flag of Truth says:

    @ Neptunian

    So according to your logic (based on total freedom), it is ok for your children (if you have any) to be involved in gay marriage :). It is not about being insecure, it is about doing what is right.

    PS: We are not discussing about syiah vs sunni here. If you wanted to comment about this I believe that there are articles about it in this website :). Feel free to comment about it there.

    • gay is happy says:

     What is wrong with gay marriage? two people who love each other and want to be committed to each other…and you said they can’t? Double standards people, hangpa boleh pulak. oh lupa, pasal hangpa kahwin nak buat anak.

    • Marketrealist says:

     Its about doing what is right…. Hmmm. so if I think that eating meat is wrong, I can burst into your house and sentence your family to execution if you eat mutton or beef? What you think is right may not be what I think is right.

     What I am saying is that your idea of right is not the same as mine. Tolerance is the key to living together in peace.

     • Flag of Truth says:

      We are talking about the foundation of society :). Honestly, if you are a non-Muslim who chooses to eat mutton or beef or pork or any other foods, then it is up to you. But I recall that this article is about LGBT in Islam. Since I am a Muslim, I have the right to give my opinion on LGBT according to the Quran. And what is your justification? 🙂

    • Marketrealist says:

     Yes. yes. yes. If my child was gay, I would hope they would marry since marriage is a stable relationship that would maximize their chance of having a stable supportive family life.

     Of course, marriage does not always work (witness the chance for a divorce). No guarantees in life even if you are homosexual or heterosexual.

 23. Flag of Truth says:

  @ neptunian

  The concept of preaching (dakwah) can not be considered as “insecure”. If you are a non-Muslim who refuses to worship the one and only God, then whatever you do, including involving in openly/publicly homosexual activities, then it is none of my concern. It is between you and God. But if a person declares it openly it will shake the very basis and foundation of society, no matter whether he or she is a Muslim or not. Because last time I checked, every religion rejects LGBT :).

  • Marketrealist says:

   Flag of Truth,

   Just to let you know, the Christian churches are opening up to homosexuality. Not yet among all groups but even the Anglicans (Episcopalians) have accepted gay priests. Slowly but surely, humanity is seeing how many evils that were accepted by religion like slavery and discrimination, must be rejected and we must become more tolerant.

   • Flag of Truth says:

    @ Markertrealist

    If the Christian churches want to open up to LGBTs, then it is their choice. What [does] that have to do with Muslims? We believe in Allah and we believe that He created man and woman with different biological functions and organs for a very specific purpose.

    • Marketrealist says:

     @flag, I am challenging your last sentence:

     “Because last time I checked, every religion rejects LGBT”.

     That is not true.

 24. ellese says:

  Didn’t realise there are many comments.

  The argument is simple. Those having LGBT values must realise they’re in a society where LGBT values are deplored. To ask or force others to accept LGBT values as acceptable public values is unfair, undemocratic and smacks of arrogance. We have social values which we want to preserve. For the majority Muslims and non-Muslims, LGBT values are not acceptable. They have every right to reject it.

  Now don’t argue that since LGBT doesn’t affect others, so bugger off. This is a cheapskate argument. Everywhere in the world laws are enacted to reflect the values of society. The institution of marriage, for example. Or asking people to be dressed rather than naked. These are regulated. The laws are enacted to reflect the social values even though it doesnt affect others. Almost all these people who fight for LGBT have been duplicitous in arguing like this. Asking the right to recognize LGBT marriage is a ludicrous oxymoron. How can one argue on one hand that laws should not reflect social morality but on the other hand wants a social more of marriage to be regulated and recognise LGBT. Don’t fall into this shallow argument.

  And for those LGBT Muslims who proudly and happily argue they are the right Muslims, please lah do a bit of reading the Quran. Jangan malas membaca. It’s a too stupid assertation to even argue. They use the Muslim argument just to throw others off. Cheap skate inconsistent and nonsense argument again.

  If you’re a LGBT person, I can sympathize with the harsh discrimination and even help out some of the friends. But to ask us to accept LGBT publicly or worse even argue Islam is ok with LGBT just peeves me and many others off.

  • Marketrealist says:

   Advocating for tolerance is not a “cheapskate argument”.

   I assume you eat meat. If I am a hardcore vegetarian, can I burst into your house, beat you up, and throw you in my jail you since I don’t like it that you serve meat to your family?

   It is easy to argue against tolerance when you are the one in power. But empathy when you can see you would like it done to you.

  • hallo says:

   So, you’d rather we just all zip up and bear with it, right? […]

   • Marketrealist says:

    Yes. If you have some opinions that are not wrong by others, you should just live your life in peace. It is not affecting you. Since you would not like me imposing my views on you, I assume you understand that I do not accept your views being imposed on me. We still must be fellow Malaysians living in peace.

 25. young 'un says:

  We are discussing LGBT and human rights -_-
  How come there’s a historical race war here?
  I think the gays deserve protection, they are human as much as everyone else is. Sure, homosexuality is wrong in the ways of fitrah but the Prophet s.a.w stresses on equality & love among mankind, no matter what skin, faith and other factors.
  What’s wrong is wrong but that means we just need to double on the compassion. I honestly think the real problem in these issues is the people’s unholy reaction to them. Muslims need to show more love and understanding to the plight of their fellow LGBT muslim, we need to gently guide them instead of harshly persecuting them.
  Umm btw, there are some sources that say that ‘homosexuality stems from genetic/biological factors’ are simply pro-homo theories or a way to justify homosexuality. If God says its haram, then it’s haram. End of it. Humans are supposed to be attracted to the opposite gender.
  On the issue of faith, yes all religions don’t encourage murtad be it Islam or Christianity. But a person should be free to make their own decision because their faith is their responsibility, no one else will carry that for them. There is also the question of willingness. As an example, if one is forced to convert into islam without the slightest willingness, then the coercion is unsuccessful because it was done with no amount of faith. It’s all between us and the good Almighty.

  • Kong Kek Kuat says:

   @ Young ‘un

   Well if even the President of UMNO can relate his GE-13 battering and lost of support from more than half of the registered eligible voters to the Chinese-Malaysians, what do you expect from the rest of the commoners?

  • hallo says:

   Abrahamic religions, in particular, are possessive over their ‘believers’ and ‘converts’. But in Malaysia, we all know there’s only one that is mighty […] retentive when it comes down to those who just don’t want to be a ‘believer’ of their righteous religion anymore. And if a human of non-Islam persuasion should get attracted to a Muslim, he or she must be prepared to leave his old ‘belief’ system. And this is something I will never understand. It’s so very discriminatory. And because it touches a nerve with my own personal sob story, I’ve just become more aware of the BS that most would just sweep under the rug. No, I don’t want to go back to wherever I ‘ethnically’ come from. I want to be here, in my home country and live the way I want to live. Urgh!

 26. hallo says:

  Bosan sungguh mendengar orang yang asyik berdakwah macam bagus sangat. Setiap kali datang baca Nut Graph, mesti ada pendakwah macam Flag of Truth and Ellese buka mulut macamlah cara-cara hidup dan ajaran agama mereka itu yang paling terbaik. Bosan sungguh kalau semua orang yang kita jumpa dalam hidup kita mempunyai personaliti yang hanya akan menangkan majoriti. Bosan!

  • Flag of Truth says:

   @ hallo

   Lebih baik berpegang daripada sesuatu yang betul daripada terus membiarkan masyarakat berada dalam kekeliruan. Saya tidak mengatakan saya bagus.. saya juga mempunyai kesilapan dan kekhilafan tetapi saya sentiasa berdoa agar Allah SWT sentiasa membuatkan saya dekat dengan-Nya.

   Kita melihat pada isu, kalau saya berdiam diri sedangkan orang lain di sini sibuk mengatakan bahawa perbuatan LGBT ini halal di sisi Islam atau murtad itu dibolehkan diisytihar secara terbuka maka saya akan merasa bersalah pada Allah SWT. Bersalah kerana tidak menegur kemungkaran yang bakal dan telah berlaku di depan mata.

   • gay is happy says:

    fot,

    sapa pulak ada kuasa nak isytihar org lain murtad ni? kau ke? amboi dah lebih dari rasullulah nampak. jgn gitu bro, kang hang pulak yg ter-murtad. opps, org perasan bagus, mana nampak salah sendiri, bukan gitu? takpe la, i mind my own business and won’t declare apostasy on anyone, simply because it’s not my place to do that […].

    • Flag of Truth says:

     @ Gay is happy

     Bagus juga saudara sebut pasal Rasulullah ni. Kalaulah Nabi Muhammad SAW diminta untuk tak ambil peduli orang yang bezina, minum arak, tak amalkan ajaran yang dituntut oleh ALlah, maka mungkin sejarah dunia ni akan berbeza sikit. Kalaulah Nabi Lut AS tidak mengendahkan kelakuan golongan LGBT di bumi Sodom dan Gomorah, mungkin bumi Sodom dan Gomorah masih wujud lagi dan tidak ditimpakan bencana oleh Allah SWT.

     Setiap manusia mempunyai peranan masing-masing dalam masyarakat. Saya tidak mengatakan saya bagus. Saya juga terdedah dengan dosa, tapi bagi perkara yang melibatkan hukum janganlah kita sengaja tak endahkan atas dasar kebebasan. Kita semua apabila dibangkitkan di hari kiamat, dihadapkan ke hadapan Allah SWT, kita akan ditanya tentang apa yang kita lakukan.

     Prevention is better than cure. 🙂

     • gay is happy says:

      Prevent what? It’s god’s creation. Jangan la pura2 tak baca quran, saya pun tahu ayat semua org tanggung dosa masing2. Tak ingin saya tanggung dosa awak. So tak payah la awak perasan baik sgt sampai nak tanggung dosa org gay pulak.

  • neptunian says:

   Tahu ke apa ‘tu “extremist”? – People who insist everyone else must follow their way or be persecuted. Ability to write well does not change that (extremist) mindset. You have pointed out two very good examples.

  • merahsilu says:

   If you read carefully, Flag of Truth and Ellese gave their intellectual views on these issues. Very refreshing. To most Malays and muslim, LGBT is a non-issue as it is against the religion and not normal. There are people who were born with this kind of characteristics. They are ‘special’ people and deserve to be given ‘special’ treatments. However, we are against the promotion of this LGBT as a new ‘fashion’ and ‘trend’ in the society. Most of these promoters are the descendent of the economic-seeking-immigrants who are trying very hard to promote liberalism to confuse the Malays. It is therefore critical for all the Malays to return to their basic values of their religion and do not fall into the trap.

   So it is not about memenangkan majority, but to make sure that the sons of the soil and the majority could provide the leadership on the real values of the society. The promoters of these LGBT are just like viruses and will spread diseases to the society.

   • gay is happy says:

    saya ni manusia, ciptaan Allah swt. bukan virus, bukan penyakit. it doesn’t matter you suka ke tidak, org gay tetap ada pasal Allah swt yg cipta. ini bukan pasal nak special treatment ke apa, ni pasal jgn la discriminate org walaupun awak tak suka. bukan org gay pi minta duit awak ke, tak kasi awak kawin 4 ke, tak pun. org gay minta supaya awak yg perasan bagus ni semua, jgn la mengacau org lain, iman awak semua tak calar kerana tak kacau org gay. ada paham?

   • Marketrealist says:

    @ merahsilu. You must be very young. Because when I grew up in Malaysia, no one was concerned about gays. They were everywhere in Malay society. Pondans were found in many families and had no problems. They were recognised as being part of society.

    By the way, when I grew up, no one wore the tudung. Muslim soldiers in the army drank beer. In fact, I drank every beer in the overnight train from Penang to KL in 1976 with my Muslim soldiers coming back from serving on the Thai border. I dare say, I am a true patriotic Malaysian. Some of the so-called pure people here really want to be in Saudi Arabia and not my homeland Malaysia.

    And as far as being economic seeking — are you referring to the Indonesians, Bosnians, etc who came here over the last twenty years and got blue ICs? I am not one of them.

    • Flag of Truth says:

     @ Marketrealist

     So [put simply], you want Muslim to remain status quo.. you would like them to drink alcohol and not wear the tudung [even though] Allah forbids such actions. I would say that now, taking consideration of the present situation, Malays are moving [in] a better direction and condition. They are now more sensitive to their own religion. It is not because they want to be more Arab than Arab, but it is what Allah wants them to be.

     You may be old and wiser but that doesn’t mean that your view is always right. In the 60s and 70s people were not exposed to the cyber world, the world without borders. For example the gays. Now just because they believe it is their right to be what they want to be, not what God wants them to be.. so they are trying to force the world to accept them.

     We cannot accept this kind of things..we can acknowledge the problems but we can’t allow them to continue living in their own world. We must do something to rehabilitate them into the society.

     • Marketrealist says:

      @flag, what I am saying is that Malays have a beautiful, accepting and generous society from the past. They accepted gays and openness. You are proposing a climate of hatred where none existed. This must be wrong by any religion.

   • neptunian says:

    “It is therefore critical for all the Malays to return to the basic values of their religion and do not fall into the trap.”

    The basic value of the Malays is the ADAT, not Islam and certainly [not] copying the Middle East!

    • Flag of Truth says:

     @ neptunian

     Malays are people who believe in one God :). Adat is just a way of life as long as it doesn’t contradict with Islam. I am a Malay and I believe in One God. 🙂

     • gay is happy says:

      I believe in god but I don’t believe in the regressive Islam that you’re preaching. Please just get over that.

 27. ellese says:

  Hallo,

  Betullah. Saya pun dah bosan. Patutnya tidak perlulah menulis pandangan berat sebelah dan menidakkan budaya kita. Kalau adil tidak perlulah saya membalas. Buang masa membetulkan “spin”2 yang tidak berasas. Bosan.

  Ps: this is a sarcasm response. “Bosan” can apply two ways.

  • gay is happy says:

   ellese,

   saya specifically bosan dgn awak dan kawan2 awak yg perasan bagus. kot ya nak jihad fisabillilah, pi perangai rasuah, selamatkan org miskin yg byk dalam masyarakat melayu, ni dok ckp benda yg sama takde isi mcm la its going to change anything. it wont my dear. org gay tetap akan ada. saya rasa penulis tak menidakkan budaya awak yg narrow minded tu, you wanna stay that way, please be my guest but please you dont get to dictate what should and shouldn’t be discussed. bukan awak saja yg ada pandangan, org lain pun ada, and they must be heard too.

 28. gay is happy says:

  Aku pun bosan. Yawn. Tak sedar bila dah mula cakap orang lain bodoh, mereka tu yang sebenarnya begitu. […] Life goes on.

 29. ellese says:

  Hallo,

  […] Science cannot and will never be able to provide an exclusive answer to LGBT. Why? Because we’re talking about social interaction. About human beings. Thus in civil knowledge we have courses after courses on economics, law, history, philosophy, social behavior etc etc. […]

  […] I have yet to meet a person who argues that science should be followed and in the same breath, argues based on her/his subjective feeling of bosan. Sorry, I find you totally dishonest in your argument. […]

  • Marketrealist says:

   @ellese, being gay or not is a matter of biochemistry not religion. Hence, science does play a role. Please do not go back to the Middle Ages when we did not understand brain chemistry and the phenomenon of physical differences between people. This is the year 2014 not 1402.

 30. ellese says:

  To gay,

  You lie and I demand you withdraw your comment or suggestion that I and my friends are involved in corruption or do not help the poor. This is a […] diverting argument. The Nut Graph must delete this baseless accusation.

  […]

 31. gay is happy says:

  @ ellese

  Hey, I’m OK with agreeing to disagree […] and please don’t act so surprised when people don’t agree with you […].

  In the meantime, I will lead my gay life as I see fit despite your protests. If you aren’t happy with that, that ain’t my problem 🙂

 32. Sunna Sutta says:

  To the Editor

  Dear Jacqueline,

  I hereby request that the highly offensive […] remarks posted by @merahsilu on 25.12.13 in response to this article be deleted as per my Letter to the Editor posted to you on 27.12.13 which I partially reproduce (because of length restriction) below the dotted line with the consent that you gave in your e-mail reply to me today.

  There may be other offensive remarks […] which TNG should conscientiously filter out (or not post at all) in accordance with TNG’s Comment and Columns Policy which can be accessed at http://www.thenutgraph.com/comments-and-columns-policy/

  Thank you and have a Happy New Year.

  Sincerely,

  Sunna Sutta

  ……………

  Dear Jacqueline,

  I write in regard to my query on the comment policy of The Nut Graph (if any).

  […]

  … it would seem to me that TNG does not filter out vulgar/obscene, personal attack, bigoted, racist, hate messages. For instance, in the article, “Orang LGBT dan orang mahu keluar Islam dalam masyarakat Islam” (18 November 2013), one reader commented:

  “To most Malays and muslim, LGBT is a non-issue as it is against the religion and not normal. There are people who were born with this kind of characteristics. They are ‘special’ people and deserve to be given ‘special’ treatments. However, we are against the promotion of this LGBT as a new ‘fashion’ and ‘trend’ in the society. Most of these promoters are the descendent of the economic-seeking-immigrants who are trying very hard to promote liberalism to confuse the Malays.”

  The last sentence most certainly qualifies as a bigoted, racist attack on non-Malay Malaysians who are still condemned by certain […] Malays as wealth-seeking immigrants (who should perhaps go back to China or India if we are not happy) despite the fact that we are legitimate citizens of Malaysia after one to three generations of birth cycles.

  • Marketrealist says:

   Malaysia seems to have become a land where religion and race are used to belittle other people. They call others apostates and “rent seekers”.

   To me, this is a desperate attempt to squash independence and science by a group of so-called religious authorities. In reality the people who hurl these insults do not seem confident or authoritative – they just seem pathetic. Let’s try to see ourselves as one people – Malaysians. No one is going anywhere – be it people of different race, religion, or sexual orientation. We better learn to learn to live together and make a better life for ourselves. We are all in the same boat.

 33. joe says:

  salam,

  lelaki utk wanita dan begitulah sebaliknya….

  kalau lelaki kahwin lelaki……

  pelik sangat lah…..

  binatang pun tak kahwin sesama jenis…..


Most Read (Past 3 Months)

Most Comments (Past 3 Months)

 • None found

Advertisement


<

Advertisement


 • The Nut Graph

 

Switch to our mobile site